7 декабря 2021
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde AB fonlarını 42 ilde yatırımcılarla buluşturuyor.
Kırsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlayan TKDK, hayvancılık, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, kırsal turizm, yenilenebilir enerji, el sanatları, makine parkları gibi alanlarda girişimcilere, kooperatiflere ve üretici birliklerine yüzde 40-70 arası hibe veriyor.
Bu tesiste yıllık 33 ton kırmızı et üretiliyor
Van’ın Tuşba ilçesinde beyaz et sektöründe parçalama, paketleme, depolama ve satış faaliyeti gösteren girişimci Necdet Takva ve Çağlar Sağdinç, çalışma alanlarını çeşitlendirmek için kırmızı et sektöründe yatırım yapmaya karar verdi.
Alaköy Mahallesi’nde işletme yeri için 6 bin 563 metrekare arazi satın aldı. TKDK Van İl Koordinatörlüğüne 1,7 milyon liralık, 100 büyükbaş hayvan kapasiteli proje başvurusu yaptı ve yatırım tamamlanınca 708 bin TL hibe aldı. Doğrudan 5, dolaylı 4 toplam 9 kişinin istihdam edildiği tesis yıllık yaklaşık 33 ton kırmızı et, 770 ton gübre üretiliyor.
Ürünler Van sınırları içerisindeki kasaplara satılıyor, gübre ise yem ihtiyacının karşılandığı tarlalarda kullanılıyor.
***
Sebze-meyve kurutma tesisinde 14 vatandaşa istihdam
Ankara’nın Kalecik ilçesinde yaşayan girişimci Sezgin Çelik, yaptığı araştırmalarda sebze-meyve kurutma sektöründe açık bulunduğunu gözlemledi.
İhracat kalemlerinde çok önemli bir yere gelinebilme potansiyeli olmasına rağmen hala ithal edilen ürünler arasında olunduğunu fark etti. Sektör analizleri, fırsatlar ve hibe teşvik programlarını araştırdıkları sırada TKDK Ankara İl Koordinatörlüğüne 1,3 milyon liralık proje başvurusu yaptı. Proje onaylandıktan sonra yatırımını tamamlayarak 732 bin TL hibe aldı.
Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin 12. müktesebatında belirtilen gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı başlığı doğrultusunda afla toksinler başta olmak üzere çeşitli küf ve bakteri oluşumunun önleneceği bir dizi işlem sonrasında ürün paketleme özelliği taşıyan tesiste, aylık 40 tona kadar sarımsak ve 18 tona kadar çeşitli soğan türlerinin kurutma işlemine başlandı.
Şu anda iç pazarın taleplerinin karşılandığı tesiste 14 kişi istihdam ediliyor.
AB ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik ihracat görüşmeleri devam ediyor.
***
24 yaşındaki girişimci 4 mahallenin elektriğini üretiyor
Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Başhüyük Mahallesinden yaşayan 24 yaşındaki genç girişimci ve veteriner hekim Rana Karçaaltıncaba, çiftçilik yapan ailesinin tarıma elverişsiz arazilerini değerlendirerek işletme kurmak istedi.
Kadın girişimcilere sağlanan devlet desteklerini araştırdı ve TKDK Konya İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı. Projesi onaylanan genç girişimci 1,9 milyon TL’si TKDK’dan hibe olmak üzere yaklaşık 3,6 milyon liralık yatırım yaptı.
3 bin 60 panelden oluşan 1 MW kapasiteli tesiste 4 mahallenin elektriği üretiliyor.
***
Emekli girişimci yıllık 40 ton mantar üretiyor
Samsun Çarşamba ilçesine bağlı Yeni Köseli köyünde yaşayan 57 yaşındaki girişimci Mürsel Aksar, kamu kurumundan emekli olduktan sonra uzun süre hayalini kurduğu mantar tesisini kurmaya karar verdi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü vasıtasıyla TKDK ismini duydu, TKDK Samsun İl Koordinatörlüğüne giderek hibe destekleri hakkında detaylı bilgi aldı. Projesini hazırlayarak TKDK’ya sundu ve 2 bin 933 metrekare alan üzerine toplam 560 metrekare büyüklüğünde mantar ve misel üretim tesisini kurdu. TKDK, 566 bin liralık yatırım için 250 bin TL hibe ödeyerek 5 adet mantar çadırını, jeneratörü ve paket tipi soğuk oda yapımını destekledi.
Tesisteki 2 çadırda kültür mantarı üretiliyor ve 70-80 günlük her döngüde 7-8 ton arası rekolteye ulaşılıyor. Kalan diğer 3 çadırda istiridye mantarı üretilmekte olup yine her bir döngüde çadır başı 2,5-3 ton ürün elde ediliyor.
Tesiste 4 vatandaş istihdam ediliyor.
***
Aksaray’a 1,9 milyon liralık süt hayvancılığı yatırımı
Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde yaşayan ve uzun yıllardır süt hayvancılığı sektörünün içinde bulunan Mehmet Teke, kendi ilçesinde ve diğer ilçelerde TKDK’dan hibe alarak kurulmuş işletmeleri gördü.
Bunun üzerine TKDK’ya proje başvurusu yaptı ve yatırımını tamamlamasının ardından 1,9 milyon liraya mal olan projesi için 860 bin TL hibe aldı. İşletmede yıllık 350 ton süt üretiliyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde AB fonlarını 42 ilde yatırımcılarla buluşturuyor.
Kırsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlayan TKDK, hayvancılık, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, kırsal turizm, yenilenebilir enerji, el sanatları, makine parkları gibi alanlarda girişimcilere, kooperatiflere ve üretici birliklerine yüzde 40-70 arası hibe veriyor.
Bu tesiste yıllık 33 ton kırmızı et üretiliyor
Van’ın Tuşba ilçesinde beyaz et sektöründe parçalama, paketleme, depolama ve satış faaliyeti gösteren girişimci Necdet Takva ve Çağlar Sağdinç, çalışma alanlarını çeşitlendirmek için kırmızı et sektöründe yatırım yapmaya karar verdi.
Alaköy Mahallesi’nde işletme yeri için 6 bin 563 metrekare arazi satın aldı. TKDK Van İl Koordinatörlüğüne 1,7 milyon liralık, 100 büyükbaş hayvan kapasiteli proje başvurusu yaptı ve yatırım tamamlanınca 708 bin TL hibe aldı. Doğrudan 5, dolaylı 4 toplam 9 kişinin istihdam edildiği tesis yıllık yaklaşık 33 ton kırmızı et, 770 ton gübre üretiliyor.
Ürünler Van sınırları içerisindeki kasaplara satılıyor, gübre ise yem ihtiyacının karşılandığı tarlalarda kullanılıyor.
***
Sebze-meyve kurutma tesisinde 14 vatandaşa istihdam
Ankara’nın Kalecik ilçesinde yaşayan girişimci Sezgin Çelik, yaptığı araştırmalarda sebze-meyve kurutma sektöründe açık bulunduğunu gözlemledi.
İhracat kalemlerinde çok önemli bir yere gelinebilme potansiyeli olmasına rağmen hala ithal edilen ürünler arasında olunduğunu fark etti. Sektör analizleri, fırsatlar ve hibe teşvik programlarını araştırdıkları sırada TKDK Ankara İl Koordinatörlüğüne 1,3 milyon liralık proje başvurusu yaptı. Proje onaylandıktan sonra yatırımını tamamlayarak 732 bin TL hibe aldı.
Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin 12. müktesebatında belirtilen gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı başlığı doğrultusunda afla toksinler başta olmak üzere çeşitli küf ve bakteri oluşumunun önleneceği bir dizi işlem sonrasında ürün paketleme özelliği taşıyan tesiste, aylık 40 tona kadar sarımsak ve 18 tona kadar çeşitli soğan türlerinin kurutma işlemine başlandı.
Şu anda iç pazarın taleplerinin karşılandığı tesiste 14 kişi istihdam ediliyor.
AB ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik ihracat görüşmeleri devam ediyor.
***
24 yaşındaki girişimci 4 mahallenin elektriğini üretiyor
Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Başhüyük Mahallesinden yaşayan 24 yaşındaki genç girişimci ve veteriner hekim Rana Karçaaltıncaba, çiftçilik yapan ailesinin tarıma elverişsiz arazilerini değerlendirerek işletme kurmak istedi.
Kadın girişimcilere sağlanan devlet desteklerini araştırdı ve TKDK Konya İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı. Projesi onaylanan genç girişimci 1,9 milyon TL’si TKDK’dan hibe olmak üzere yaklaşık 3,6 milyon liralık yatırım yaptı.
3 bin 60 panelden oluşan 1 MW kapasiteli tesiste 4 mahallenin elektriği üretiliyor.
***
Emekli girişimci yıllık 40 ton mantar üretiyor
Samsun Çarşamba ilçesine bağlı Yeni Köseli köyünde yaşayan 57 yaşındaki girişimci Mürsel Aksar, kamu kurumundan emekli olduktan sonra uzun süre hayalini kurduğu mantar tesisini kurmaya karar verdi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü vasıtasıyla TKDK ismini duydu, TKDK Samsun İl Koordinatörlüğüne giderek hibe destekleri hakkında detaylı bilgi aldı. Projesini hazırlayarak TKDK’ya sundu ve 2 bin 933 metrekare alan üzerine toplam 560 metrekare büyüklüğünde mantar ve misel üretim tesisini kurdu. TKDK, 566 bin liralık yatırım için 250 bin TL hibe ödeyerek 5 adet mantar çadırını, jeneratörü ve paket tipi soğuk oda yapımını destekledi.
Tesisteki 2 çadırda kültür mantarı üretiliyor ve 70-80 günlük her döngüde 7-8 ton arası rekolteye ulaşılıyor. Kalan diğer 3 çadırda istiridye mantarı üretilmekte olup yine her bir döngüde çadır başı 2,5-3 ton ürün elde ediliyor.
Tesiste 4 vatandaş istihdam ediliyor.
***
Aksaray’a 1,9 milyon liralık süt hayvancılığı yatırımı
Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde yaşayan ve uzun yıllardır süt hayvancılığı sektörünün içinde bulunan Mehmet Teke, kendi ilçesinde ve diğer ilçelerde TKDK’dan hibe alarak kurulmuş işletmeleri gördü.
Bunun üzerine TKDK’ya proje başvurusu yaptı ve yatırımını tamamlamasının ardından 1,9 milyon liraya mal olan projesi için 860 bin TL hibe aldı. İşletmede yıllık 350 ton süt üretiliyor.